Czy wino jest zdrowe

Czy wino jest zdrowe? 9 powodów dla których warto pić wino

Wino jest jednym z najstarszych rodzajów alkoholu. Nic dziwnego, że jego popularność nie maleje. Liczne badania udowodniły szereg korzyści zdrowotnych wynikających z regularnego delektowania się tym trunkiem w umiarkowanych ilościach. Dowiedz się, dlaczego warto pić wino i które odmiany są najzdrowsze!

Wino czerwone na długowieczność

Regularne picie czerwonego wina wygładza zmarszczki, przyczynia się do aktywacji przeciwstarzeniowych enzymów zaangażowanych w naprawę DNA, odpowiada za regulację rytmu okołodobowego i inne ważne procesy organizmu. Za te korzyści w dużej mierze bezpośrednio odpowiada resweratrol, czyli organiczny związek chemiczny. To skuteczny przeciwutleniacz, który dodatkowo wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe.

Resweratrol występuje m.in. w winogronach, borówkach, orzeszkach ziemnych czy żurawinie. Najwięcej tego związku można jednak znaleźć właśnie w czerwonym winie. Biała odmiana tego trunku także go zawiera, choć stosunkowo mniejsze ilości. Dlatego jeśli zależy nam na dobrej kondycji i zwiększeniu swoich szans na dożycie sędziwego wieku w zdrowiu, jedna lampka wieczorem z pewnością nam w tym pomoże.

Które wino jest najzdrowsze

Wino zwiększa odporność i wspomaga przyrost mięśni

Ze względu na obecne czasy mówi się coraz więcej o kluczowej roli odporności organizmu w utrzymaniu dobrego zdrowia. Istnieje wiele produktów i suplementów diety, które mają za zadanie wzmocnić nasze ciało, aby chorować mniej lub w przypadku infekcji szybciej ją zwalczyć. Możesz połączyć przyjemne z pożytecznym i zamiast tranu z wątroby rekina wybrać wino, które pomaga zwalczać niebezpieczne objawy grypy. To wszystko za sprawą właściwości tego trunku, którego regularne i umiarkowane picie skutkuje rozwojem zdrowych bakterii jelitowych – a ma to niemały wpływ na kondycję całego ciała.

Warto także wspomnieć, że wino białe i czerwone dbają nie tylko o odporność ale sprawiają, że stajemy się silniejsi. Oczywiście samo delektowanie się napitkiem nie zrobi z nas Herkulesa, choć może w tym pomóc. Substancje chemiczne zawarte w winach zwiększają pozytywne skutki wszelkich treningów siłowych, a ponadto wzmacniają kości (choć tylko u kobiet). Warto jednak pamiętać, aby degustację przełożyć dopiero na czas już po wykonanych ćwiczeniach.

Masz problem z trądzikiem? Pij czerwone wino!

Wcześniej wspomniany resweratrol zawarty w winie posiada również właściwości przeciwzapalne, a ściślej rzecz ujmując, hamuje rozwój bakterii odpowiedzialnych za rozwój stanu zapalnego – dotyczy to także skóry. Z tego względu wino (najlepiej czerwone) może pomóc w pozbyciu się pryszczy na dobre.

Czy wino jest zdrowe? Tak – poprawi Twój wzrok i pamięć

Wraz z wiekiem zwiększa się ryzyko rozrostu naczyń krwionośnych siatkówki – na skutek tego nasz wzrok się po prostu pogarsza. To z kolei może prowadzić do zaćmy, zwyrodnienia plamki żółtej (AMD), a nawet ślepoty! Tutaj znów wybawieniem jest zawarty w winie resweratrol, który skutecznie zwalcza uszkodzenia naczyń krwionośnych.

Oprócz dobrego wzroku warto także (nomen omen) pamiętać o dbaniu o kondycję swojego mózgu. Picie czerwonego wina przyczynia się do zwiększenia liczby połączeń mózgowych, co bezpośrednio ma wpływ na prawidłowe funkcjonowanie funkcji poznawczych. Warto jednocześnie wiedzieć, aby zachować umiar. Nadużywanie jakiegokolwiek alkoholu może przynieść zupełnie odwrotny skutek w postaci degeneracji mózgu (choroby neurodegeneracyjne).

Nasze kosze prezentowe z winem:

Picie wina może zapobiegać poważnym chorobom

Choć nadmierne spożywanie alkoholu szkodzi wątrobie i przyczynia się do wielu negatywnych konsekwencji zdrowotnych, umiarkowane picie wina jest najmniej szkodliwe. Osoby, które piją tylko wina narażają się na znacznie mniejsze ryzyko chorób wątroby niż osoby pijące inne rodzaje trunków. Jeśli mamy ochotę na coś mocniejszego, to najlepszym wyborem będzie właśnie wino.

Co ciekawe, substancje zawarte w czerwonym winie regulują poziom cukru we krwi, gdzie bezpośrednio odpowiadają za to polifenole. W związku z tym, regularne picie wina znacznie zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu drugiego. Oczywiście kluczowym warunkiem jest tutaj picie stosunkowo często, choć w małych ilościach.

To nie wszystkie pozytywne właściwości alkoholu na bazie winogron, ponieważ może nas uchronić także przed rakiem piersi, okrężnicy i prostaty. Wino dba także o nasze serce – odmiana czerwona zapobiega krzepnięciu krwi, a tym samym zmniejsza ryzyko ataku serca. Dodatkowo picie wina zapobiega chorobie wieńcowej i udarowi.

Dlaczego warto pić wino

Wino białe i czerwone zwiększa poziom kwasów Omega-3

Badania przeprowadzone w 2008 roku przez europejskich naukowców z European Collaborative Group of the IMMIDIET Project pozwoliły stwierdzić, że osoby pijące wino posiadały wyższy poziom kwasów tłuszczowych Omega-3 niż jakakolwiek inna badana grupa. Dlaczego te związki stanowią ważny element diety?

Kwasy tłuszczowe Omega-3 wykazują szereg właściwości prozdrowotnych. Działają kompleksowo na nasz organizm, ponieważ wspomagają pracę wielu narządów, m.in. mózgu czy serca. Dodatkowo wzmacniają kości i stawy. Związki te obecne są nie tylko w winie, ale też np. w rybach, takich jak łosoś, wędzona makrela czy pstrąg.

Wino pomaga walczyć z próchnicą i dbać o dziąsła

Choć czerwone i różowe wino może zabarwiać zęby, tego rodzaju alkohol pomaga utrzymać jamę ustną w czystości. Trunki na bazie winogron przyczynia się do zahamowania rozwoju szkodliwych bakterii, co może prowadzić do rozwoju próchnicy. Dodatkowo odmiana czerwona zapobiega posiada właściwości przeciwzapalne i chroni przed chorobami przyzębienia.

Warto jednak wiedzieć, że z drugiej strony regularne picie wina może uszkadzać szkliwo zębów i przyczyniać się do nadmiernego osadzania kamienia nazębnego. Czy wino jest całkowicie zdrowe na zęby? Tak, o ile będziemy pamiętać o kilku zasadach.

Jeśli nie chcemy rezygnować z wina, a obawiamy się np. uszkodzenia szkliwa, warto spożywać je razem z posiłkami, które chronią nasze zęby. Dodatkowo można po wypiciu wina przepłukać usta wodą lub w trakcie degustacji jeść ser, który stymuluje wydzielanie śliny. Chodzi tu przede wszystkim o zwiększenie pH w jamie ustnej, co uchroni nas przed wcześniej wspomnianym ryzykiem.

Wino chroni przed poparzeniem słonecznym

Choć picie alkoholu w pełnym słońcu to pomysł więcej niż odradzany, odrobina wina pozwoli uniknąć bolesnych poparzeń skóry po całym dniu opalania. Ten rodzaj trunku hamuje reaktywne komórki skóry odpowiedzialne za reakcję pod wpływem promieni ultrafioletowych, co jest przyczyną bólu po kąpieli słonecznej. Należy jednak pamiętać, aby opalać się z umiarem i stosować odpowiednie kremy z filtrem.

Czy wino pomaga na depresję?

W tym miejscu należy wyjaśnić jedną rzecz – jeśli cierpimy z powodu jakiejkolwiek choroby psychicznej, a także depresji, zaleca się całkowite zaprzestanie spożywania alkoholu (w tym także wina), który jest przecież depresantem. Szczególnie jeśli przyjmujemy leki (może dojść do niebezpiecznych dla zdrowia i życia interakcji).

Z drugiej strony, w przypadku osób zdrowych picie wina czerwonego w niewielkich ilościach pozwala zmniejszyć ryzyko wystąpienia depresji. Oczywiście chodzi tu o umiarkowaną degustację. Nadużywanie alkoholu to w większości przypadków krótka i prosta droga do problemów ze zdrowiem psychicznym.

Czy warto pić wino

Jakie czerwone wino jest najzdrowsze?

Jeśli chcemy osiągnąć jak najwięcej korzyści zdrowotnych z picia wina czerwonego, warto znać te najzdrowsze gatunki. Mowa tu przede wszystkim o następujących odmianach:

  • Merlot
  • Pinot Noir
  • Cabernet Sauvignon

Merlot to wino przygotowywane na bazie szczepu winorośli wywodzącego się najprawdopodobniej z rejonu Bordeaux we Francji. Jest stosunkowo popularnym gatunkiem, łagodnym i aksamitnym w smaku, który doceniają wszyscy – zarówno koneserzy, jak i mniej doświadczeni miłośnicy win. Najlepiej sprawdzi się w połączeniu z jagnięciną, wołowiną czy potrawami z kurczaka. Można je również wykorzystać jako dodatek do czekolady czy półtłustych serów.

Pinot Noir ze wszystkich czerwonych win posiada najwięcej dobroczynnego resweratrolu. Gatunek ten pochodzi z francuskiej Burgundii, gdzie już za czasów Cesarstwa Rzymskiego delektowano się jego lekkim smakiem. Pinot Noir najlepiej sprawdzi się w duecie z kaczką, choć daje sporo innych możliwości. Warto spróbować połączenia tego wina z łososiem, makrelą lub miękkimi serami. Należy też wspomnieć, że Pinot Noir to ważny element popularnego coq au vin (kogut w winie).

Cabernet Sauvignon, tak jak Pinot Noir, pochodzi z Bordeaux. Często miesza się je z innymi odmianami, aby złagodzić ostry smak wina na bazie tego szczepu. Z drugiej strony są bogate w różnorodne aromaty, gdzie dominuje czarna porzeczka, choć można wyczuć też zieloną oliwkę, imbir, ziele angielskie czy wanilię. Wyrazisty i zdecydowany smak Cabernet Sauvignon najlepiej jest połączyć z tłustymi rybami i daniami na bazie dużej ilości masła lub śmietany. Odradza się łączenie tego rodzaju z pikantnymi potrawami.

Oryginalne zestawy prezentowe na każdą okazję:

Które wino białe najlepiej pić?

W porównaniu do wina czerwonego, odmiany białe w większości mają mniejszą zawartość alkoholu, a w dodatku są mniej kaloryczne. Choć nie wykazują aż tylu zdrowotnych właściwości co czerwony napitek (np. niższy poziom resweratrolu), mogą być alternatywą dla osób, które muszą lub chcą zachować odpowiednią wagę. Z tego względu warto zwrócić uwagę na gatunki, takie jak:

  • Riesling
  • Pinot Grigio
  • Vinho Verde

Riesling jest jednym z najpopularniejszych szczepów wykorzystywanych do produkcji białego wina. Jego źródła należy doszukiwać się w niemieckiej dolinie Renu, gdzie szybko doceniono jego aromatyczny, kwiatowy bukiet. Dodatkowo Riesling jest niezwykle wszechstronny, jeśli chodzi o łączenie go z jedzeniem. Świetnie sprawdzi się zarówno jako dodatek do ostrych potraw, jak i ryb lub słodkich deserów.

Pinot Gris to mutacja wcześniej wspomnianego szczepu Pinot Noir z Burgundii. Wina z tej odmiany charakteryzują się czystym oraz intensywnym aromatem. Wyraźnie da się wyczuć tutaj nuty jabłek, cytrusów i przypraw korzennych, miodu i migdałów. Pinot Gris najlepiej podawać jako aperitif, w duecie z sałatkami lub twardymi serami.

Vinho Verde to portugalskie wino pochodzące z regionu Minho. Bardzo lekkie w smaku, choć kwaskowate. Powinno się je pić mocno schłodzone. Vinho Verde oprócz walorów smakowych ma jeszcze jedną zaletę – jest bardzo tanie w porównaniu z innymi odmianami. Trunek ten z powodzeniem można łączyć ze świeżymi sałatkami, rybami morskimi i owocami morza. Vinho Verde to wino idealne na ciepłe dni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *